Erven en nalaten

Liever denken we er niet aan. Toch komt onvermijdelijk de dag dat u of één van uw dierbaren overlijdt. Bij het verlies van een naaste komt er praktisch én emotioneel veel op de nabestaanden af. Er worden bezittingen of schulden achter gelaten. Het erfrecht regelt de overgang van bezittingen en schulden naar erfgenamen. In een testament regelt u wie erfgenamen zijn, dit maakt dat de afhandeling van de erfenis verloopt naar uw wensen. Wanneer er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn en wat zij krijgen. Een testament geeft rust, daarnaast worden onduidelijkheid en verrassingen voor nabestaanden bij afwikkeling van de erfenis voorkomen.

De nalatenschap goed organiseren

Raadzaam Advies informeert en helpt u om de nalatenschap goed te organiseren. Dit kan duizenden euro’s aan erfbelasting en eigen bijdrage in de zorg besparen. Om uw erfenis goed te regelen, is een testament onmisbaar. Een actueel testament geeft duidelijkheid, voorkomt dat er onnodig erfbelasting betaald moet worden en zorgt dat u als woningbezitter minder bijdrage in de zorg per maand betaalt. Zonder een actueel testament kunnen schrijnende situaties ontstaan, die met een actueel testament eenvoudig te voorkomen zijn. Een testament draagt bij aan zorgeloos leven.

Persoonlijk advies

Raadzaam Advies heeft veel ervaring in het opstellen van levenstestamenten, testamenten en vermogensoverdracht. Een oplossing die naadloos aansluit bij uw situatie en wensen. Ik kijk naar een passende en persoonlijke oplossing en begeleid u in uw erfrecht- en nalatenschapsplanning. Bovendien heeft Raadzaam advies een groot netwerk opgebouwd met lokale notariskantoren en financieel-, juridisch- en fiscaalspecialisten. Zo bent u verzekerd van het beste advies en een maatwerkoplossing.

Uw nalatenschap goed geregeld?

Wat is uw antwoord op de vraag of alles goed geregeld is wanneer u of uw partner komt te overlijden? Een passend testament voorkomt dat uw nabestaanden voor vervelende verrassingen komen te staan. Raadzaam Advies informeert u en helpt u om uw nalatenschap goed te organiseren. Dit kan u duizenden euro’s aan erfbelasting en eigen bijdrage in de zorg besparen én geeft rust. Om uw erfenis goed te regelen, is een actueel testament onmisbaar. Heeft u een testament, maar twijfelt u of deze nog aansluit bij uw huidige situatie en wensen? Ook dan adviseer ik u graag.

Antwoorden

Een actueel testament en levenstestament geven antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • hoe zorg ik dat mijn erfgenamen niet onnodig veel erfbelasting betalen?
  • staan de juiste personen (bijvoorbeeld kleinkinderen) in mijn testament?
  • moet ik ook circa € 2.350,- per maand aan eigen bijdrage betalen als ik zorg nodig heb?
  • voldoet mijn testament nog na de wetswijzigingen van 2003 en 2010 en wie regelt mijn zaken als ik dat niet meer zelf kan?

Raadzaam Advies helpt u graag een antwoord te geven op deze of andere vragen. Uit ervaring weet ik dat er zonder een goed testament onnodig veel erfbelasting moet worden betaald en dat bijna iedereen met een eigen woning de maximale bijdrage in de zorg van circa € 2.350,- per maand betaalt. Met een goed testament en levenstestament realiseert u rust en duidelijkheid voor uzelf en uw naasten.

Schenken

Schenken bij leven kan leuk én fiscaal aantrekkelijk zijn. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de schenker. Schenkingen zorgen er voor dat de nalatenschap straks lager is, waardoor erfgenamen straks minder erfbelasting hoeven te betalen. Elk jaar optimaal gebruikmaken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling kan zo later een flinke besparing opleveren voor de erfgenamen. Een schenking is een mooie manier om uw (klein)kind(eren) op weg te helpen, bijvoorbeeld voor een studie, aankoop van een woning of start van een onderneming.

Schenken aan uw kind(eren)

Elk jaar mogen ouders belastingvrij geld schenken aan hun kinderen. Is uw kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan kunt u dat bedrag eenmalig flink verhogen. Bijvoorbeeld als u geld geeft voor een studie of een huis. Schenkt u uw kinderen meer dan het belastingvrije bedrag, dan moeten er belasting betaald worden over de schenking. Het is mogelijk om als schenker de schenkbelasting te betalen.

Ook wanneer uw vermogen vast zit, bijvoorbeeld in uw huis, kunt u schenken, het zogenaamde schenken op papier. Ik leg u graag uit welke mogelijkheden er zijn en adviseren u wat voor u en uw (klein)kind(eren) de beste optie is.

Weten wat u mag schenken volgens de schenkingswet? Klik hier voor meer informatie over schenken en schenkbelasting.

Een aantal begrippen onder de loep

Niet alle termen en begrippen komen voor in ons dagelijks taalgebruik. Op de website geven we bij gebruikte termen en begrippen meer uitleg. Klik op onderstaande link voor een toelichting.